KONSTANTIN BUTEYKO

Konstantin Buteyko syntyi Kiovan lähellä Ukrainassa vuonna 1923. Hän mullisti monien astmaatikkojen elämän keksimällä yhteyden ylihengittämisen ja astmaoireiden välillä.

Buteyko opiskeli lääkäriksi Moskovassa. Eräs hänen tehtävistään oli tarkkailla kuolevien potilaiden hengitystä. Hän huomasi, että potilaiden hengitys kiihtyi kuoleman lähestyessä.

Tuolloin Buteyko kärsi korkeasta verenpaineesta eikä hänen arvioitu elävän kovin pitkään. Oman sairautensa innoittamana, Buteyko tutki verenpainetaudin mekanismia, vaikka hän arvelikin, että juuri mitään ei ole tehtävissä taudin parantamiseksi.

Vuonna 1952 hän alkoi pohtia, olisiko verenpainetaudilla ja hengityksellä mitään yhteyttä. Hän kokeili teoriaa itseensä hengittämällä vähemmän. Lyhyessä ajassa päänsärky, munuaissärky ja kivut sydämen seudulla lakkasivat. oireet palasivat kun hän hengitti voimakkaammin. Hän toisti hengitysharjoituksen ja kivut lakkasivat jälleen.

Tämän havainnon tehtyään Buteyko alkoi tutkia löytyisikö hänen teorialleen tukea. Vuonna 1952 tutkijat kuten Holden, Priestly, Henderson, De Costa, Werigo ja Bohr olivat tehneet samansuuntaisia havaintoja ylihengittämisen vaikutuksista elimistöön. Oli tiedossa, että hiilidioksidin puute aiheutti happikatoa elimistössä minkä seurauksena elimistö pakotti hengityksen kiihtymään ja aiheutti tällä tavalla noidankehän.

Tutkimuksissaan Buteyko havaitsi selvän yhteyden hengitysvolyymin ja erilaisten sairauksien välillä. Erityisen hyviä tuloksia saatiin astman hoidossa. Buteykon havainto oli, että astmaatikot ylihengittivät paitsi kohtausten aikana, myös niiden välillä. Tosin kohtausten välillä ylihengittäminen oli piilevää.

Buteykon teoriat saivat jäätävän vastaanoton akateemisissa piireissä. Saadakseen tutkimuksensa hyväksytyksi Buteyko teki kliinisen tutkimuksen, jonka tulokset julkaistiin alkuvuodesta 1960 ja tulokset todistivat, että elimistön hiilidioksiditasolla ja terveydellä oli yhteys. Buteykon teoriaa vieroksuttiin edelleen. Vastoinkäymisistä huolimatta hän jatkoi tutkimuksiaan ja vihdoin vuonna 1980 Buteyko-menetelmä sai virallisen hyväksynnän Neuvostoliitossa.

Professori Buteyko kirjoitti yli 50 tieteellistä tutkimusta hengityksen ja hiilidioksidin välisestä yhteydestä ja hänen kollegansa ovat kirjoittaneet ainakin 5 väitöskirjaa aiheesta. Länsimaissa tutkimus on jäänyt 1950-luvun jälkeen lääketutkimuksen jalkoihin. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana on kuitenkin tehty joitakin tutkimuksia Buteyko-menetelmän vaikutuksesta astman hoidossa. Ks. linkki Tieteellisiä tutkimuksia.

Professori Buteyko kuoli vuonna 2003.

Lähde: Close Your Mouth (Patrick McKeown)